Sledeće nedelje o kreditu za železnice

Predstavnici srpskih i ruskih železnica će u utorak, 21. avgusta, u Beogradu razgovarati o realizaciji projekata koji se finansiraju iz kredita Vlade Rusije od 800 miliona dolara. Cilj sastanka je ubrzanje zajedničkih aktivnosti na realizaciji projekata iz ruskog kredita. Ruska firma Zarubežstrojtehnologija, koja će biti nosilac poslova, registrovala je predstavništvo u Srbiji radi koordinacije svih aktivnosti na otpočinjanju realizacije projekata. U toku je i usaglašavanje cena iz ponude sa predstavnicima ruske strane. Ključni preduslov za potpisivanje prvog izvođačkog ugovora sa ruskom stranom je usaglašavanje cene za projekat izgradnje i elektrifikacije drugog koloseka železničke pruge Beograd-Pančevo, ali neophodno je završiti i niz drugih poslova...

Sledeće nedelje o kreditu za železnicePredstavnici srpskih i ruskih železnica će u utorak, 21. avgusta, u Beogradu razgovarati o realizaciji projekata koji se finansiraju iz kredita Vlade Rusije od 800 miliona dolara, najavila je danas Železnica Srbije.

"Cilj sastanka je ubrzanje zajedničkih aktivnosti na realizaciji projekata iz ruskog kredita", izjavio je direktor Direkcije za infrastrukture Železnice Srbije Milan Maksimović. 

Kako se navodi u saopštenju, on je istakao da je ruska firma Zarubežstrojtehnologija, koja će biti nosilac poslova, registrovala predstavništvo u Srbiji "radi koordinacije svih aktivnosti na otpočinjanju realizacije projekata". 

U toku je i usaglašavanje cena iz ponude sa predstavnicima ruske strane, istakao je Maksimović. 

Naveo je da je ključni preduslov za potpisivanje prvog izvođačkog ugovora sa ruskom stranom usaglašavanje cene za projekat izgradnje i elektrifikacije drugog koloseka železničke pruge Beograd-Pančevo, ali je dodao da je neophodno završiti i niz drugih poslova. 

U saopštenju Železnice Srbije se podseća da je ruska firma sredinom maja zaključila ugovor sa Saobraćajnim institutom CIP iz Beograda o izvođenju projektnih radova i inženjerskih istraživanja za dogovorene poslove. 

Realizacija projekata odvijaće se po fazama. U prvoj fazi predviđena je izgradnja i elektrifikacija drugog koloseka pruge Beograd-Pančevo, rekonstrukcija šest deonica na Koridoru 10 i nabavka dizelmotornih vozova od ruske kompanije Metrovagonmaš. 

Planirani rok za početak radova drugog koloseka Beograd-Pančevo je kraj 2012. godina, a radova na rekonstrukciji deonice na Koridoru 10 Golubinci-Ruma je 1. mart 2013. godine. 

Rusku delegaciju predvodiće potpredsednik Ruskih železnica Aleksandar Saltanov.

Pregovori o ruskom kreditu Srbiji od milijardu dolara počeli su krajem oktobra 2009. godine. Do sada je iskorišćeno 200 miliona dolara za podršku budžetu Srbije, a kredit od 800 miliona za želežničku infrastrukuru još nije ratifikovan. 

Prema uslovima ruskog kredita za železničku infrastrukturu u predviđena godišnja kamata od 4,1 odsto i otplata u roku od 10 godina, sa grejs periodom od četiri godine. 

Sporazum sa Rusima predviđa izgradnju nove električne pruge sa jednim kolosekom između Valjeva i Loznice duge 68 kilometara, izgradnju i elektrifikaciju drugog koloseka pruge Beograd-Pančevo od 16 kilometara i rekonstrukciju srpskog dela pruge Beograd-Bar dugog oko 200 kilometara. 

Dokumentom srpske i ruske železnice predviđa se i rekonstrukcija šest deonica Koridora 10 kroz Srbiju, dužine 111 kilometara. 

Ukupna vrednost projekata procenjena je na 920 miliona dolara, a 15 odsto sredstava obezbediće Srbija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik